2016 – 9.50€ 
Een grassige, levendige en fruitige grüner veltliner met veel soeplheid, kruidigheid en een toets van witte peper.

Verrassend Oostenrijk

Deze wijn uit Kamptal is een mooi voorbeeld voor de regio die bekend staat om zijn schitterende rieslings en grüner veltliners. De ranken groeien er op terrassen langs steile rivieroevers. Grüner veltliner is een populaire druivensoort in Oostenrijk en staat bekend om haar levendigheid en frisheid.

Een lekkere wijn bij gerookte visgerechten en eventueel kruidige, gegrilde kip.

Oostenrijk – Kamptal

De wijngaarden in het Kamptal danken hun naam aan de rivier de Kamp die er dwars doorheen stroomt. Het is een van de meest prestigieuze Oostenrijkse wijndistricten. Sommige van de mooiste Rieslings en Grüner Veltliners worden hier gemaakt.

De wijngaarden liggen voornamelijk op terrassen langs de steile oevers van de rivier. Ook hier zijn – zoals in bijna heel Niederösterreich – de Riesling en de Grüner Veltliner zwaar in de meerderheid. Maar kom je een Pinot Blanc, een Pinot Noir (Weiß- en Spätburgunder in Oostenrijk) of een rode Zweigelt uit Kamptal tegen, dan is er geen enkele reden om de kurk niet enthousiast van de fles te trekken!

De bodemsamenstelling van Kamptal is heel gevarieerd. Doordat de wortels van de druivenstokken wel zes meter diep kunnen reiken, krijgen de wijnen op elke ondergrond een ander karakter. Hebben de wortels water gedronken uit stenige grond, dan komt de wijn mineralig over. Maar ligt de wijngaarden op löss, dan is de wijn vaak zachter en kruidiger.

Weingut Peter Dolle

Het huidige landgoed van eigenaar en wijnmaker Peter Dolle dateert van 1992 , maar de traditie gaat veel verder terug met vader Dolle die een uitstekende reputatie genoot als één van de beste wijnmakers van de regio. Zoon Peter leerde op die manier het nobele vak en ging zelf aan de slag met riesling, grüner veltliner, pinot gris, cabernet sauvignon, merlot en pinot noir. Die laatste druivensoorten geven aan dat Peter Dolle ook graag experimenteert met rode wijn, wat in de streek niet gebruikelijk is. Het leverde enkele heel bijzondere wijnen op die wereldwijd bijzonder worden