2016 – 9,00€
Een wijn gemaakt van de Malbec druif met een beetje Merlot. Een neus van zwart fruit zoals cassis en pruimen met mooie vanille toetsen.

Een échte Cahors

Deze bijna zwarte op eik gelagerde wijn is zoals een mooie Cahors hoort te zijn. Een donkerpaarse wijn gemaakt van de Malbec druif – ook Côt geheten – versneden met een beetje Merlot. Een neus van mooi rijp zwart fruit zoals cassis en pruimen met mooie vanilletoetsen. Vol en rijk van smaak met stevige doch mooi verweven tannine. Rustiek maar zeer aangename wijn.

Bij geroosterd rood vlees, rundvlees in het bijzonder, of bij groot wild.

Frankrijk – Cahors

Zuidwestelijk van wijnregio Bordeaux ligt de stad Cahors. Rondom en in een aantal kleine dorpen voornamelijk westelijk van Cahors wordt wijn geproduceerd. Wijnstreek heeft ook Cahors en ligt in de vallei van de rivier Lot en heeft zijn eigen appellatie ofte AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).

Er is reeds sprake van wijnbouw in deze contreien sinds de 7e eeuw. Toen al werd er voornamelijk zeer donkere en stroeve wijn gemaakt van onder andere Malbec en Tannat. Deze stroefheid maakte in het verleden dat deze “moeilijke” wijn niet elke wijnliefhebber kon bekoren.

De laatste decennia heeft men de vinificatietechnieken verfijnd door onder andere de micro-oxigenatie – techniek van het injecteren van zuurstof middels heel fijne porceleine buisjes – waardoor wijnen gemaakt van Malbec en Tannat aanzienlijk zachter en toegankelijker geworden zijn, zonder te moeten inboeten aan karakter.