2018 – 5,80€
Onze allernieuwste – eigen! – lichtgele witte wijn met geuren van rijpe kruisbes, groene appel en witte perzik. Deze Chenin Blanc beschikt over een aangename mineraliteit en heeft een lichte, frisse afdronk.

Vakmanschap in een heerlijk flesje

100% Chenin Blanc die aan de kust werd verbouwd in een gematigd klimaat. De druiven hebben zich er langzaam ontwikkeld en beschikken over delicate en complexe aroma’s.

Blijspel is een schitterende Zuid-Afrikaanse wijn die zorgvuldig en op maat werd samengesteld. De voortdurende zoektocht naar kwaliteitsvolle wijnen en smaken die aansluiten op de hoge Belgische verwachtingen leidde tot een wijn waar we bijzonder trots op zijn. Deze wijn stelt op geen enkel vlak teleur en is het resultaat van ervaren vakmanschap.

Een lekkere wijn als aperitief op een zomers terras, maar zeker ook een aanrader bij gegrilde kip en gegrilde visgerechten.

Zuid-Afrika – Western Cape

Het prachtige ‘Zuid-Afrika’ is tegenwoordig erg in trek als wijnland. Er wordt reeds 350 jaar wijn gemaakt. maar de laatste jaren (sinds het afschaffen van de `apartheid’) is er meer gebeurd en geëvolueerd dan in de jaren ervoor. Zuid-Afrikaanse wijnen weerspiegelen het klassieke element en de traditie van de `oude wereld’ (Europa dus), maar worden tevens beïnvloed door de hedendaagse stijlen van de `nieuwe wereld’.

Een nieuwe generatie wijnproducenten maakt dankbaar gebruik van de meest moderne wijnbouwtechnieken en trends in de wijnwereld. Zij bouwen verder op de bestaande kennis en profiteren optimaal van het unieke terroir om prachtige wijnen te produceren die internationaal prijzen in de wacht slepen. De druiven worden hier geplukt in februari of maart, de seizoenen liggen hier immers andersom dan bij ons, dit is het zuidelijk halfrond.

Het klimaat is nagenoeg ideaal voor de wijnbouw en de natuur is prachtig. De Kaap-provincie, waar alle wijnbouw zich bevindt, oogt zowel weelderig als streng. Enerzijds vredige, groene weilanden, anderzijds steile rotsen. Zuid-Afrikaanse wijnen staan vandaag de dag vooral bekend om hun zeer interessante prijs/kwaliteitsverhouding.

Paarl

Paarl omvat circa 20% van de wijngaarden in Zuid-Afrika en daarmee is het gebied het op één na grootste wijngebied van Zuid-Afrika. Het gebied is een eeuwige concurrent van Stellenbosch en ook hier wordt al sinds het einde van de 17e eeuw wijn geproduceerd. Paarl ligt zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Kaapstad.

In Paarl is het in vergelijking met Stellenbosch net iets warmer en droger en is de grond er vlakker. Er heerst een Mediterraans klimaat met lange, warme zomers en voldoende regenval waardoor irrigatie niet nodig is. De jaartemperatuur is gemiddeld 21 graden Celsius. In het dal is de bodem zanderig en in de hogere gebieden bestaat de bodem uit graniet en leem.

Chenin Blanc

Oorspronkelijk komt de Chenin Blanc uit Frankrijk. Toen de Nederlander Jan van Riebeeck in 1652 de Kaap Kolonie stichtte op de plek die we nu Kaapstad noemen, kreeg hij al snel enkele Chenin Blanc druivenranken toegestuurd van het thuisfront. Ze werden geplant en kregen de naam Steen. De eerste paar honderd jaar zou de druif zo heten.

Hoewel de druif over de hele wereld voorkomt, is hij nergens zo populair als in Zuid-Afrika: maar liefst 20% van alle wijn die er verbouwd wordt is Chenin Blanc! De Zuid-Afrikaanse wijnbouw wordt steeds gevarieerder, maar de Chenin Blanc blijft een belangrijke rol spelen.

Eigenlijk is de Chenin Blanc een lastige druif. Oogst je hem te vroeg, dan kan de wijn heel erg zuur worden. Plant je te veel druivenranken op een klein stukje, dan verliest hij z’n karakteristieke volle smaak. Maar als de wijnmaker z’n best doet, en de natuur werkt een beetje mee, krijg je een geweldige wijn.

Een goede Chenin Blanc is erg fris en heeft een mineraalachtige smaak. Fruitig, met de frisse smaak van appel of ananas. Maar ook wat voller door smaken van banaan en peer.

Je kan een Chenin Blanc ook vrij lang bewaren. Vaak zijn ze in het begin wat vlak, maar als je geduld hebt word je beloond met een veel vollere, complexere smaak!