2017 – 16,80€
Duidelijke aroma’s van rijpe, rode kersen zorgen voor een volle structuur. Donker, gestoofd fruit typeert deze volle, complexe wijn.

Laag rendement, hoge kwaliteit

Het merendeel van deze pinot noir rijpte na fermentatie een tiental maanden op nieuwe eiken vaten. Een kleiner deel op gebruikte eiken vaten.

Pinot Noir is een druif die verantwoordelijk is voor rode Bourgognes. Deze druivensoort vraagt heel veel aandacht in de wijngaard en in de wijnkelders waar ze de wijn maken. Dit betekent lage rendementen zowel in de wijngaard als in de wijnkelder.

Hongarije – Pannonhalma en Apátsági

De geschiedenis van de Abdij begint in 996. In dit jaar vestigen de Benedictijner monniken zich in Pannonhalma. De monniken waren uitgenodigd door Istvan, de eerste koning van Hongarije, om het Christelijke geloof in Hongarije te verspreiden. Naast hun geloof brachten de monniken ook grote kennis van wijnbouw naar de regio.

De wijnbouw was eeuwenlang een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de abdij. Het hoogtepunt lag rond 1900, toen de abdij naast ruim 100 hectare wijngaard in de directe omgeving, ook nog eens grote gebieden in de wijnregio’s Tokaj en Somló bezat. In 1945 werden ook in Pannonhalma de wijngaarden bezit van de communistische regering.

In 2003 begon het nieuwe van het avontuur. Een samenwerking tussen de abdij en de Hongaarse MKB bank zorgde voor de benodigde investeringen en daarmee de opleving van de wijnbouw in Pannonhalma. Er werd 52 hectare wijngaard teruggekocht en met de hulp van de erkende Hongaarse wijnmaker Tibor Gál opnieuw beplant met diverse druivenvariëteiten. Naast de wijngaarden werd er ook geïnvesteerd in een schitterende kelder van 2000 m², die volledig is geïntegreerd in de heuvel.

Apátsági is een uitzonderlijk wijnhuis met geschiedenis. De wijnmakerij is gevestigd in het eeuwenoude klooster dat nog voor de helft eigendom is van monniken. De berg waarop het klooster staat, werd volledig omgebouwd tot vinificatieruimte die tijdens het hele wijnproces gebruik maakt van de zwaartekracht. Het druivensap loopt na persing vanzelf in de vaten en ondergaat daar de volgende stappen om stilaan te transformeren in schitterende wijn. Apátsági is daarmee één van de meest opmerkelijke wijnhuizen ter wereld.

Bekroond met de prestigieuze titel ‘Hongaars wijnhuis van het jaar 2010’.